Cele mai afectate companii de internet sunt cele stabilite in capitala Beijing
Noi informatii, publicate de mai multe organizatii pentru drepturile omului, releva ca statul chinez continua sa adauge restrictii pentru mediul online. Raportul facut public de Reporters Sans Frontieres si China Human Rights Defenders Group este semnat de un anonim care pretinde ca este angajat in departamentul IT al unei mari companii chineze, relateaza The Guardian.
“Guvernul monitorizeaza internetul cu ajutorul mai multor tehnologii de filtrare, supraveghere din partea politiei cibernetice si propaganda, toate cu investitii masive din partea statului chinez”, scrie autorul raportului, numit generic Mr. Tao. “Cenzura draconica vaneaza orice este legat de democratie, drepturile omului si libertate de exprimare”, se mai spune in document. Studiul spune ca cel mai mare control este exercitat asupra retelelor companiilor care au sediul in capitala Chinei sau in apropiere.
Articole inlocuite
“Fie din proprie initiativa, fie la ordin membrii biroului de monitorizare, imediat cum un subiect capteaza atentia publicului, atrag atentia administratorilor ca pastrarea stabilitatii politice si sociale este importanta. Site-urilor li se cere scoaterea articolelor respective, sau mutarea lor intr-o zona mai putin vizibila, blocarea comentariilor si intreruperea oricarei urmariri a subiectului, precum si inlocuirea acestora cu mesaje oficiale”, se mai mentioneaza in raport.
Cel mai mare portal din China, Tengxun, este unul dintre cei care supusi mai putin acestei atentii, fiindca au sediul intr-o alta regiune a Chinei, la Shenzhen.
Jocurile Olimpice in pericol
China are in acest moment a doua populatie internauta din lume, cu peste 160 de milioane de utilizatori, iar guvernul chinez este supus la presiune de comunitatea interanationala pentru a scadea nivelul cenzurii pana inaintea jocurilor olimpice de anull viitor. China nu este insa singura tara care impune cenzura pe internet.
In Birmania, ca urmare protestelor anti-guvernamentae de masa din ultima perioada, guvernul a sistat aproape orice comunicatii in capitala Rangoon si in apropierea ei. Dupa ce oprise accesul la internet regimul dictatorial de la Rangoon a sistat si sitemele de telefonie mobila, fixa si prin satelit pentru a impiedica ca imagini ale protestelor democrate sa fie difuzate in alte tari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu