marți, 25 martie 2008

Excesul de SMS-uri si email-uri, semn de tulburare mintala


Persoanele care trimit in exces SMS-uri si email-uri ar putea suferi de o forma de tulburare mintala, sustine un studiu realizat de cercetatorii australieni, publicat in American Journal of Psychiatry si preluat de publicatia news.com.au, scrie Mediafax.

Medicul psihiatru, Jerald Block, autorul studiului, considera ca exista patru simptome ale acestei dependente: sentimentul de frustrare care apare daca un conputer nu poate fi accesat, nevoia de timp suplimentar de utilizare a acestuia, nevoia de echipamente cat mai performante si experimentarea unor repercusiuni negative ale acestei dependente in toate domeniile vietii. Potrivit acestuia, desi SMS-urile nu sunt legate direct de internet, sunt tot o forma de mesaje instant si trebuie incluse in aceeasi categorie cu email-urile.

"Motivele principale pentru care le includ in aceeasi categorie il constituie accidentele rutiere provocate de faptul ca soferii tasteaza mesaje pe telefonul mobil, hartuirea prin intermediul SMS-urilor si repercusiunile mesajelor din punct de vedere social, educational si profesional", a explicat Block.

Leanne Battaglia, in varsta de 21 de ani, de meserie consultant vanzari, spune ca nu se considera dependenta din punct de vedere clinic de comunicarea online, insa ca isi da seama ca problema evolueaza foarte repede. Desi sta in fata calculatorului toata ziua, Battaglia a recunoscut ca se conecteaza la internet foarte frecvent si dupa ce ajunge acasa.

"Il folosesc aproape in fiecare noapte si in timpul zilei. Sunt conectata aproape permanent pe Facebook, eBay, ninemsn si site-urile de barfe", a spus aceasta, care a adaugat ca trimite cam 20 de SMS-uri zilnic si ca fara telefonul mobil se simte dezbracata.

Un alt medic, Robert Kaplan, psihiatru la scoala de medicina din cadrul Universitatii din Wollongong, spune ca a vazut primul caz de dependenta de internet in 1998. De atunci a remarcat o crestere constanta a fenomenului in randul australienilor.

Articolul mai aminteste ca potrivit unui raport intitulat "Media And Communications In Australian Families" (Media si comunicarea in familiile australiene), publicat in 2007, un copil obisnuit petrece zilnic pe internet o ora si 17 minute. Adolescentii cu varste intre 15 si 17 ani petrec in medie, zilnic, cam 30 de minute pentru a scrie SMS-uri si alte 25 de minute pentru a juca jocuri online.
Sursa:Hotnews.ro

Niciun comentariu: