joi, 8 ianuarie 2009

Asiguratorii CASCO devin agenti constatatori

De la 1 ianuarie 2009, asiguratii CASCO au posibilitatea sa obtina "documentul de introducere in reparatie" a vehiculului propriu avariat, adresandu-se direct asiguratorului, fara a mai fi necesara deplasarea la politia rutiera.

Aceasta procedura se aplica doar in situatiile in care avariile vehiculului asigurat CASCO s-au produs intr-un accident de circulatie din care a rezultat numai avarierea propriului vehicul sau in alte imprejurari decat un accident de circulatie.

Unitatile reparatoare de vehicule au obligatia sa accepte "documentele de introducere in reparatie" a vehiculelor eliberate de asiguratori si prezentate de asiguratii CASCO, acestea fiind echivalente celor eliberate de politia rutiera sub titulatura "autorizatie de reparatie".

Modalitatea de instiintare a asiguratorului despre pagubele materiale produse la vehiculul asigurat CASCO este reglementata de normele puse in aplicare prin Ordinul nr.12/2008, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), coroborate cu prevederile Ordonantei de urgenta nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.


Declaratie pe propria raspundere

Accidentele vor fi constatate de personal de specialitate, care va solutiona dosarele de dauna si va elibera documentele de introducere in reparatie a vehiculelor, doar in cazul in care asiguratii detin o asigurare facultativa CASCO valabila.

Asiguratii vor trebui sa dea o declaratie similara cu cea de la unitatile de politie rutiera competente , in care vor enumera pagubele materiale si circumstantele in care s-a produs accidentul sau avarierea in alte conditii a vehicului, dupa caz.

Totodata, acestia vor declara pe propria raspundere ca in urma evenimentului rutier nu a rezultat decesul sau ranirea vreunei persoane ori producerea de pagube altor persoane.


Cercetare la locul producerii accidentului

Potrivit Normelor CSA, puse in aplicare prin Ordinul 12/2008, daca in urma analizarii situatiei prezentate nu se poate desprinde o concluzie clara privind imprejurarile in care a avut loc accidentul/evenimentul si exista neconcordante in declaratia celui implicat, inspectorul constatator, impreuna cu persoana/asiguratul in cauza, se va deplasa la locul producerii pagubei.

In aceste conditii, inspectorul va efectua o cercetare amanuntita, inclusiv prin identificarea oricaror mijloace de proba si efectuarea de fotografii.
(sursa: Avocat.net)

Niciun comentariu: