marți, 8 noiembrie 2011

Asocierea mancarurilor cu vinurile



Asocierea între mîncăruri si vinurile ce se servesc în timpul mesei constituie o veritabilă artă care nu se poate însusi fără a dispune de cunostinte solide de gastronomie, fiziologie si nutritie umană, oenologie etc.
Cum structura meniurilor este foarte diferită de la o zonă geografică la alta, iar în cadrul tării noastre chiar de la o provincie la alta, este destul de dificil, practic imposibil, de a contura un ghid atotcuprinzător privind asocierile cele mai fericite între oricare meniu posibil si vinurile produse in Romania.

a) Mâncăruri care nu se pot asocia cu nici un tip de vin, oricare ar fi el :
- gustări în a căror compozitie s-a introdus otet,
- salate si mâncăruri odorizate cu otet,
- brânză cu smântână,
- dulciuri pe bază de ciocolata, sau oricare ar fi ele,
- mâncăruri pe bază de paste făinoase (tăitei, macaroane).

b) Mâncăruri cu care vinurile rosii usoare sunt preferabile:


- suncă cu brânză în aluat crocant (ce capătă crustă),
- friptură de miel,
- suncă – jambon,
- frigărui de rinichi cu suncă,
- cotlete de miel,
- cotlete de oaie la grătar,
- mâncare din mure de la gâtul vitelului,
- carne de pe coastele mielului,
- friptură de vitel,
- pui de potîrniche fripti,
- porumbei fripti, porumbei umpluti,
- bibilică friptă,
- pui fript,
- pui la cuptor,
- andive cu sos,
- mâncare de spanac,
- prepelite fripte,
- rată cu mazăre,
- mititei cu piure de cartofi,
- curcan fript,
- cartofi noi cu uni,
- pateu de ficat,
- pateuri de vânat.

c) Mâncăruri cu care vinurile rosii mai consistente sunt preferabile:


- tocană de oaie (berbec),
- carne de vacă sub forma de: biftec, muschi, file, antricot, muschi de vacă la grătar,
- pui pane,
- găină împănată,
- rată cu măsline si portocale,
- friptură de porc mistret,
- friptură de rată sălbatică,
- ficat de rată sau gâscă,
- porumbei cu mujdei,
- friptură de căprioară,
- friptură de fazan,
- friptură de iepure,
- potîrnichi cu varză,
- conopidă gratinată,
- fasole cu slănină,
- cartofi cu slănină,
- pateu de vânat,
- muschi marinat la grătar,
- muschi îmbrăcat în slănină,
- piept de berbec cu sos picant.

d) Mâncăruri cu care vinurile albe seci sunt preferabile:


- peste rece cu maioneză,
- peste la grătar,
- peste gratinat,
- peste grecesc,
- peste la cuptor cu tăitei,
- peste prăjit cu rosii,
- peste (resturi) cremă la cuptor,
- peste sărat cu mămăligută,
- păstrăvi în aspic,
- păstrăvi rasol,
- friptură de miel,
- friptură de pasăre,
- rată cu măsline,
- telină în suc,
- conopidă gratinată,
- andive în suc,
- pepene galben,
- mîncărică de crap,
- nisetru la grătar cu cartofi fierti,
- nisetru în aluat,
- rasol de crap,
- rasol de salău.

e) Mâncăruri cu care vinurile albe demiseci sau dulci sunt preferabile:
- plăcintă de diferite feluri,
- creier,
- peste cu sos alb,
- rată cu mazăre,
- pui sote,
- găină cu orez,
- pateu de ficat,
- sparanghel cu sos,
- piscoturi,
- pateuri.
Articol preluat de pe ArtaTraditionala

Niciun comentariu: