vineri, 19 decembrie 2008

Romania mai pierde un proces pentru tratamente degradante si inumane



Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat marti in doua cauze impotriva Romaniei, obligand statul roman la plata unor despagubiri de aproape 50.000 euro.

Rupa vs. Romania (nr. 58478/00)

Reclamantul Vili Rupa, este cetatean roman, s-a nascut in anul 1973 si locuieste in municipiul Hunedoara.

Vili Rupa s-a adresat CEDO, acuzand statul roman pentru tratamentele degradante la care a fost supus in timpul detentiei din perioada ianuarie-martie 1998 si pentru faptul ca a fost arestat de doua ori in conditii inadecvate in cadrul sectiilor de politie din Hunedoara si Deva.

De asemenea, reclamantul acuza lipsa unei investigatii efective din partea organelor de politie si imposibilitatea de a obtine despagubiri pentru tratamentul degradant la care a fost supus.

Plangerea acestuia invoca articolul nr. 3 din Conventie (interzicerea torturii), articolul 5 (dreptul la libertate si la siguranta), articolul 6 (dreptul al un proces echitabil) , articolul 8 (dreptul al respectarea vietii private si de familie), articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) si articolul 34 (dreptul la cerere individuala).

Curtea a hotarat, in unanimitate, ca a avut loc incalcarea articolelor invocate de reclamant, cu exceptia articolului nr. 34 privind dreptul la cerere individuala.

In acest sens, CEDO a decis despagubirea reclamantului cu suma de 30.000 euro pentru daune morale si cu 11.374 euro pentru cheltuielile de judecata.


Sergiu Popescu vs. Romania (nr. 4234/04)


Reclamantul Sergiu Popescu este cetatean roman, s-a nascut in anul 1937 si locuieste in Pitesti.

Sergiu Popescu acuza statul roman pentru faptul ca o hotarare judecatoreasca definitiva, prin care era achitat, a fost casata ca urmare a demersurilor Procurorului general, fiind apoi condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in declaratii.

Plangerea lui invoca articolul 6, punctul 1 al Conventiei (dreptul la un proces echitabil), articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) si articolul 4 din cadrul protocolului nr 7 (dreptul de a nu fi judecata sau pedepsit de doua ori) .

In aceasta cauza, Curtea a constat incalcarea drepturilor prevazute in articolele invocate de reclamant si a decis despagubirea acestuia cu suma de 5000 de euro pentru daune morale si financiare, la care se adauga suma de 400 euro pentru cheltuieli de judecata.
Sursa:Avocat

Autor: Anca Dumitrescu


Un comentariu:

Anonim spunea...

vreau sa schimb codul penal dupa cel din olanda sau din suedia. persecut at si torturat de politia si justitia din hunedoara. am fost arestat fara probe,un dosar se judeca dupa probe nu dupa vorbe fara sa poata fi probate. am fost batut de sarea sange din mine ca din robinet,am fost legat in lanturi la maini si picioare si o bara de fier legate de lanturi timp de 81 de nopti,nu aveam dreptul sa fac un dus,cand mergeam la wc,colegi de celula ma stergeau la fund,pentru ca eu nu puteam ca aveam mainile legate de lanturi si catuse,am fost vizitat de catre colonelul cojocaru de la parchetul militar craiova,care ma vazut legat in lanturi la maini si la picioare si o bara de fier legata de lanturi,acest colonel cojocaru,ma pus sa dau o declaratie,am mai fost vazut legat in lanturi de catre procurorul herban de la parchet deva,si acesta ma pus sa dau o declaratie, nam mancat nimic zece zile numai apa am baut,si acum ma judec la cedo unde cererea mea a fost admisa,cred ca dupa cat am fost supus torturii si mai mult am fost amenintat ca o sa fiu inpuscat si aruncat in baraj ca mancare pentru pesti de catre colonelul cozma de la politia deva,am dreptul la un proces echitabil intrun stat democrat. cu respect vili rupa din hunedoara tel.0721758747 ps. credeti ca este normal.vreau sa fac un film despre acest caz