duminică, 24 august 2008

Bărbaţii cu mai multe soţii au o viaţă mai lungă


Cercetătorii arată că bărbaţii din culturile poligame trăiesc cu până la 12% mai mult decât cei care se limitează la una singură.

Se pare că bărbaţii în jurul cărora roiesc femeile o duc mult mai bine decât cei pe care îi aşteaptă acasă... doar una. Ei au mai multă grjă de propria persoană pe măsură ce îmbătrânesc, întrucât au o familie mare de întreţinut, arată un studiu al Universităţii Sheffield.

Lance Workman, un psiholog evoluţionist de la Universitatea Bath Spa a precizat că şi în societăţile monogame bărbaţii căsătoriţi trăiesc mai mult decât burlacii. Prin urmare, cu cât ai mai multe soţii, cu atât o duci mai bine.

Evoluţia ar putea avea un rol de jucat aici: în societăţile poligame există o adevărată competiţie pentru femei iar bărbaţii cei mai în formă se aleg cu fata şi cu copiii. Genele bune vor trece mai departe, asigurând o specie sănătoasă.

"Cei mai puternici bărbaţi pot avea patru, cinci soţii. Cei slabi, nici una. Femeile îl vor pe cel mai mare, cel mai puternic şi cel mai înţelept", a declarat Workman.

"Nu mă surprinde că bărbaţii poligami o duc mai bine, întrucât în societăţile monogame aceştia devin văduvi şi nimeni nu mai are grijă de ei", a precizat Chris Wilson, antropolog evoluţionist.

Niciun comentariu: