joi, 7 august 2008

Floarea-cadavru, cea mai urât mirositoare plantă din lume, a înflorit la Grădina botanică din Belgia - FOTO


Când este vorba de campioana mirosului urât în lumea plantelor, înflorirea ei devine un eveniment. S-a întâmplat la Grădina botanică din Belgia. Când se deschide, floarea-cadavru poate ajunge la 3 metri înălţime şi miroase foarte urât (un amestec de carne putrezită şi miros de excremente).

Cea mai mare floare din lume, din specia Amorphophallus Titanum, a înflorit în Grădina botanică belgiană din Meise, potrivit agenţiei Belga, un eveniment rar pentru această plantă gigantică numită "floarea-cadavru" din cauza mirosului său.

Grădina botanică a anunţat pe 28 iulie că planta urmeză să înflorească, "spre surprinderea specialiştilor". Marţi, inflorescenţa a atins 155 de centimetri, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a grădinii botanice belgiene.

Floarea-cadavru este o floare deosebit de rară, care miroase ca un cadavru aflat în stare avansată de putrefacţie.

Planta provine din pădurile tropicale ale Insulei Sumatra (Marea Chinei de Sud) şi este una dintre marile atracţii ale grădinilor botanice din toată lumea. Floarea-cadavru măsoara doi metri înălţime. Mirosul pestilenţial pe care îl emană atrage muştele, dar nu pentru a le "mânca", ci pentru a le folosi ca vectori în polenizare.

Recordul a fost înregistrat în 2005 la Stuttgart în Germania, cu o floare de 2,94 metri. Floarea are o durată de viaţă de doar 72 de ore, timp în care ea degajează "un miros puternic de carne în putrefacţie pentru a atrage insectele pentru polenizare", potrivit reprezentanţilor de la grădina botanică.

Planta înfloreşte la intervale mari de timp care pot dura câţiva ani. Adusă în Europa la finalul secolului al XIX-lea, ea a înflorit pentru prima dată în 1889 într-o grădină botanică din Londra, iar al doilea eveniment de acest gen a avut loc abia în 1926, a spus un angajat al grădinii botanice.
Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu: