miercuri, 16 aprilie 2008

Cel mai expresiv robot din lume FOTO şi VIDEO


Este un pic diferit faţă de roboţii la care se gândesc majoritatea oamenilor: este foarte mic, este blănos, seamănă mai mult cu un Gremlin decât cu un om, dar este foarte inteligent şi, mai ales, este "Stradivarius" al roboţilor expresivi. Acesta este Leonardo, micul robot dezvoltat de Massachusets Institute of Technology în cadrul Personal Robots Group.

"Decât să cerem oamenilor să înveţe o nouă metodă de comunicare pentru a interacţiona cu roboţii, cercetarea noastră doreşte să dezvolte roboţi care pot învăţa în mod natural de la oameni, prin metode umane. Scopul nostru este ca roboţii să înveţe rapid noi aptitudini prin instrucţiunile primite de la oameni şi câteva demonstraţii. După ce o sarcină este învăţată, robotul va fi capabil să înţeleagă cum se execută sarcina în parteneriat cu un om. Leonardo are 61 de grade de libertate, dintre care 32 sunt doar ale feţei. Drept urmare, Leo are expresii faciale aproape umane", a declarat unul dintre cercetători.

Leo este un roboţel incredibil: el poate memora feţele oamenilor cu care interacţionează, pe care îi va recunoaşte ulterior. El este dotat şi cu un simţ tactil, pentru a evita coliziunea cu alte obiecte şi pentru a recunoaşte gesturile umane care implică atingerea, de la plăcerea îmbrăţişărilor, gândilatul sau durerea când cineva îl strânge prea tare de braţ.

Scopul cercetătorilor este să creeze o maşină capabilă să înveţe de la oamenii în termenii lor, fără a fi necesar ca ei să fie experţi în programare.

Aşteptăm cu entuziasm momentul când adorabilul Leo va fi de vânzare pe piaţă. Cu asemenea caracteristici incredibile, va deveni rapid roboţelul preferat al oamenilor.

Sursa: Robotic.media.mit.edu

Niciun comentariu: